Balkanski Smakosz

Restauracja Bałkański Smakosz

Niegdyś mogliśmy próbować kuchni jugosłowiańskiej. Dzisiaj możemy cieszyć się kuchnią różnych narodowości, które kiedyś były zebrane w jednym państwie. Najciekawszym miejscem do biesiadowania jest "Bałkański Smakosz". Jest to miejsce, w którym możemy poczuć się jak w Dubrovniku, ale zarazem łączy w sobie specyficzny klimat całych Bałkanów. Warto wiedzieć, że jest to wyjątkowa restauracja, w której możemy spróbować oryginalnego piwa przywiezionego wprost z browaru i przechowywanego w ogromnych Tankach. Naszą specjalnością jest kuchnia bałkańska. Legionowo to miejsce w którym nas znajdziesz i będziesz miał okazję na skosztowanie naszych przysmaków. "Bałkański Smakosz" to restauracja, która przyciąga żądnych dobrej zabawy i smacznego jedzenia gości z Legonowa, Jabłonnej oraz z wszystkich okolic świata. Klimat tego miejsca jest na tyle niepowtarzalny, że bardzo wiele osób przybywa tutaj, aby zobaczyć jak kucharze przygotowują dania grillowane na oczach gości, żeby poczuć ten aromat przed skosztowaniem aromatycznych dań kuchni bałkańskiej. Każdego wieczoru goście mogą posłuchać muzyki bałkańskiej zmieszanej z rymami z lat 60 - tych i 70 tych. Co sprawia, że są to niezapomniane wieczory i każdy z gości wychodzi z restauracji zadowolony.

Bałkany

Bałkany to jeden z najbardziej fascynujących regionów Europy. Tutaj wciąż można znaleźć wspaniałą przyrodę, zgubić się w urokliwych uliczkach starych miasteczek i trafić do restauracji, których próżno szukać w innych krajach Starego Kontynentu. Nazwy „Bałkany“ użył po raz pierwszy włoski pisarz Callimarco w odniesieniu do łańcucha górskiego na południu Europy. O przynależności danego kraju do Bałkanów decyduje jednak nie tyle sama geografia, co raczej cechy kulturowe, takie jak język, wielowyznaniowość, dawna przynależność do Cesarstwa Bizantyjskiego czy też doświadczenie panowania tureckiego. Do krajów bałkańskich zalicza się dziś między innymi Bośnię i Hercegowinę, Albanię, Bułgarię, Czarnogórę, Grecję i Chorwację. Tereny te słyną na całym świecie ze swojej różnorodności. To właśnie tutaj przed wiekami przecinały się szlaki handlowe, a także smaki i zwyczaje z różnych zakątków Europy. Dzięki temu mamy dziś do czynienia z czymś tak unikalnym, jak kuchnia bałkańska. Nie trzyma się ona żadnych granic, dlatego bywa, że przepisy charakterystyczne dla jednego kraju za chwilę spotykamy kilkaset kilometrów dalej. Mieszanka wpływów tureckich, włoskich i środkowoeuropejskich dostrzegalna jest na całych Bałkanach.